Μιας καί έχουμε καιρική απραξία ας δούμε μερικά
**Κλιματικά Στοιχεία για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία**
**Τι μας Δείχνουν τα Δεδομένα**
Από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Κωφοί Μαγνησίας, τον μοναδικό επίσημο σταθμό της περιοχής στον Δήμο Αλμυρού, ο οποίος ανήκει στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. - Ανασκόπηση της συνολικής βροχόπτωσης από το 2019 έως το 2024 (μέχρι τον Οκτώβριο) ανά έτος και κλιματικά δεδομένα για τον Οκτώβριο από το 2018 έως το 2024.
Στην πρώτη εικόνα, βλέπουμε οι συνολικές βροχοπτώσεις για τον μήνα Οκτώβριο (2018-2024) δείχνουν έναν μέσο όρο περίπου 60 χιλιοστά βροχής για όλο τον νομό Μαγνησίας, όπως υποδεικνύεται από την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή. Ωστόσο, τα δεδομένα αποκαλύπτουν έντονες διακυμάνσεις, με κάποιες χρονιές να παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα βροχόπτωσης, όπως ο φετινός Οκτώβριος, με ρεκόρ απώλειας υετού μόλις 4,8 χιλιοστά βροχής. Αυτό παραπέμπει σε επίπεδα Ιουλίου - Αυγούστου, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά για τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος είναι συνήθως βροχερός, ενώ φέτος υπήρξε μόνο μία ημέρα βροχής και αυτή ήταν ασθενής.
Το 2019 και το 2021 ξεχωρίζουν, με βροχοπτώσεις που φτάνουν τα 146,3 mm και 159,2 mm αντίστοιχα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Αντίθετα, από το 2022 και μετά, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της βροχόπτωσης, με το 2024 να αγγίζει μόλις τα 4,8 mm – μια ανησυχητική ένδειξη μείωσης της φθινοπωρινής βροχής.
Στη δεύτερη εικόνα, παρουσιάζονται οι ετήσιες βροχοπτώσεις από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο για τα έτη 2019 έως 2024, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 789,2 mm. Το 2024 κατέχει το ρεκόρ χαμηλής ποσότητας βροχής, με μόλις 381,2 mm, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε απώλεια -408 χιλιοστών βροχής κάτω από τον μέσο όρο στην περιοχή μας.
**Η αιτία για την ανομβρία:**
Ένας ισχυρός αντικυκλώνας τύπου «εμποδιστής» που επηρεάζει την Ελλάδα και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αυτός ο καιρικός σχηματισμός, που ήδη διαρκεί πάνω από 20 ημέρες, εμποδίζει τη διέλευση συστημάτων χαμηλής πίεσης από τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Ευρώπη προς τις μεσογειακές χώρες. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται παρατεταμένη ξηρασία. Αν και αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί τους φθινοπωρινούς μήνες, η τρέχουσα διάρκειά του ξεπερνά τις 20 ημέρες, κάτι που είναι σπάνιο. Μέχρι τις 3-5 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται αλλαγή στην κατάσταση θα έλεγα σε εισαγωγικά, ότι οι συνθήκες μοιάζουν περισσότερο, με τις γνωστές σε όλους μας " αλκυονίδες ημέρες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου μιας και υπήρχουν τα χαρακτηριστικά ,όπως νηνεμία ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, απουσία νεφών.
Στην παρακάτω (εικόνα 3) βλέπετε την
Μεγίστη Ατμοσφαιρική Πίεση, και τήν Διάρκεια τον υψηλών πιέσεων όπως
Ημέρες Βροχής κατά την διάρκεια τον υψηλών πιέσεων (σταθμός καιρού Κωφοί, Μαγνησίας)
Η παρατεταμένη αυτή ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τις καλλιέργειες και τα υδάτινα αποθέματα σε όλη τη περιοχή. Στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη έλλειψη βροχοπτώσεων ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Εάν ο αντικυκλώνας παραμείνει, τότε οι προοπτικές για βροχές θα είναι δυσμενείς, ιδίως καθώς η απουσία ουσιαστικών βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή χιονόπτωση του περασμένου χειμώνα και τη μικρή βροχόπτωση την άνοιξη και το καλοκαίρι, επιβαρύνουν τις υδάτινες υποδομές.
**Τέλος, ευελπιστώ:**
Η γενική εικόνα για τον Νοέμβριο φαίνεται από ορισμένα προγνωστικά στοιχεία να δείχνει οτι οι βροχοπτώσεις στην Ελλάδα και πιθανώς στη Μαγνησία, θα αυξηθούν.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τσιάντος, ερασιτέχνης πρόγνωση καιρού
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου