Κλιματικά δεδομένα: Αποτίμηση βροχοπτώσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024

 

🔹Σε πλέον απογοητευτικά μονοπάτια οδεύει ο υετός στην περιοχή μας μετά από έναν άνομβρο χειμώνα σχεδόν με μηδενικά ποσά χιονιού και αυτά τα λίγα πού έριξε ήταν πάνω από τα 1000 υψόμετρο.

 Η άνοιξη και αυτή μας πέρασε νοχελικά σε βροχές κάτω από τα κλιματικά δεδομένα. Μάλιστα χρειάστηκε προς το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου να κάνουμε λιτανεία για να βρέξει και όντως έβρεξε κάπως ικανοποιητικά.

🔹Πάμε στον Μάιο και τον Ιούνιο που διανύουμε τώρα. 

Ο Μάιος δεν φημίζεται για τις βροχές του αλλά από διαστήματα από θερμικές αστάθειες της απογευματινές ώρες με τοπικά μπουρίνια και καταιγίδες με κεραυνική δραστηριότητα και χαλαζόπτωσης, όπως και ο  Ιούνιος κύριος που έχει ένα σερί ημερών με θερμική αστάθεια με μπουρίνια, πράγμα που φέτος άλλαξε, καθώς δεν εκδηλώθηκε κάποια αξιοπρεπής θερμική αστάθεια

              (κλιματική αλλαγή είναι εδώ)

🔹Μήνας Μάιος - Ιούνιος μαζί, σύμφωνα με τα διαθέσιμα κλιματικά δεδομένα, έβγαζαν ένα μέσο όρο στην περιοχή μας Μαγνησία 10 η 15 ημέρες αστάθειας με μπουρίνια, κυρίως τον μήνα Ιούνιο, και φέτος 0. 

Αντίθετα, ο φετινός Ιούνιος μας μπήκε από την αρχή του με διαθέσεις που παραπέμπουν σε Ιούλιο/Αύγουστο με υψηλές θερμοκρασίες.

Και σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πάμε δυστυχώς... Για το πρώτο σοβαρό κύμα καύσωνα για αυτό το καλοκαίρι από τώρα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια βροχή που το συνηθίζει ο Ιούνιος.

      (Δεν θέλω να φανταστώ τι θα ακολουθήσουν οι επόμενοι μήνες του καλοκαιριού που ως συνήθως είναι ζεστοί). 

🔹Η κατάσταση της ξηρασίας στην Ελλάδα και στην περιοχή μας είναι είδη χειρότερη από τον Μάιο κιόλας και αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται έντονο κύμα καύσωνα με απουσία βροχοπτώσεων δυστυχώς.


Συμπέρασμα: Κακός χειμώνας από πλευράς βροχής/ χιονοπτώσεων οι πέντε μήνες Ιαν, Φεβ, Μαρ, Απρ και όπως φαίνεται ο Ιούνιος που μας ήρθε με  καύσωνες είναι πανό από τά κλιματικά θερμοκρασιακά, σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα θερμοκρασίας. Από βροχές, μόνο 275 χιλιοστά βροχής, ενώ ο μέσος όρος τα τελευταία 8 χρόνια λειτουργίας του σταθμού είναι περίπου 470 χιλιοστά βροχής.


1) χάρτης συνολική  βροχόπτωση για τούς πρώτους 6 μήνες από τό 2018-2024 από τά δεδομένα τού μετεωρολογικός σταθμού κωφοι Μαγνησίας.

2) χάρτης επίπεδα ξηρασίας στην ελλάδα για τό Μάιο 

3) χάρτης επίπεδα ξηρασίας στην Μαγνησία τήν ερχόμενη εβδομάδα που αναμένουμε το πρώτο και κύμα καύσωνα.





Αύριο θά αναρτήσω την τελευταία προγνοση καιρού καί τάση για τό υπόλοιπο του μήνα λάθος φενεται βαρετό καίρια με ηλιοφάνεια καί ζεστές.


Με εκτίμηση ερασιτέχνης πρόγνωστης καιρού Γιώργος Τσιάντος

Σχόλια

Popular Posts

Πρόγνωση καιρού Μαγνησίας: 15-16-17/12/2023

Πρόγνωση καιρού Μαγνησίας: 20-21/1/2024

Πρόγνωση καιρού Μαγνησίας: 29-1-2024